Asociatia Pro Democratia



Articol pressalert.ro, 1 iunie 2014





LENE sau INCOMPETENTA? Pro Democratia atentioneaza: "Un deficit de democratie la nivelul comunitatii locale timisorene". Ce au de ascuns alesii locali si judeteni.
www.pressalert.ro, Liana Paun , 1 iunie 2014
Sursa: http://www.pressalert.ro/2014/06/lene-sau-incompetenta-pro-democratia-atentioneaza-un-deficit-de-democratie-la-nivelul-comunitatii-locale-timisorene-ce-au-de-ascuns-alesii-locali-si-judeteni/





Sursa: http://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2012/02/plen-cjt-mic-2-p.jpg


Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia a realizat in perioada septembrie 2013-mai 2014 o evaluare a modului in care consilierii municipali din Timisoara si consilierii judeteni Timis au raportat activitatea lor din prima jumatate a mandatului, respectiv anii 2012-2013. Potrivit presedintelui Club APD Timisoara, Marius Matichescu, cadrul legal al acestei cercetari il constituie un articol din Legea administratiei publice locale actualizata in 2013, care prevede ca "Fiecare consilier local, precum si viceprimarul sunt obligati sa prezinte un raport anual de activitate care va fi facut public prin grija secretarului" si o hotarare a consiliului judetean din 2011, prin care se aproba cuprinsul raportului-cadru prezentat anual de consilierii judeteni, cu referire la activitatea acestora (proiecte initiate, amendamente, intrebari si interpelari, intalniri cu cetatenii, audiente, delegatii si vizite, participarea la evenimente de interes public), care se aplica de la inceputul anului 2012.

Un singur raport "public"

In urma demersurilor intreprinse de Asociatia Pro Democratia, a reiesit ca pentru anul 2012 un singur consilier local a intocmit raport de activitate iar pentru anul 2013, nici un consilier nu s-a ostenit sa faca acest lucru. "Pentru anul 2012 a depus raport de activitate domnul consilier Ruset Vasile", se precizeaza in raspunsul primariei, iar acesta "a fost facut public" in sedinta consiliului local din februarie 2013. Nu apare insa si pe site-ul primariei, pentru a fi la dispozitia unui numar cat mai mare de cetateni. "Pentru anul 2013, pana in acest moment (26 martie 2013), consilierii locali nu au depus rapoarte de activitate" se specifica intr-o alta adresa. Primaria a mai comunicat asociatiei ca rapoartele de activitate ale celor doi viceprimari, aferente anului 2013, au fost postate in luna februarie 2014 pe site-ul institutiei. Pe pagina de internet a primariei ele sunt insa de negasit iar la adresa electronica indicata de primarie, apar doar directiile si serviciile aflate in subordinea viceprimarilor si, la fiecare dintre ele, capitolul corespunzator din raportul primarului pe anul 2013.

Publice si... "nu prea"

CJT a prezentat o situatie a rapoartelor de activitate ale alesilor consilierilor judeteni pe anul 2012, cu precizarea ca "acestea sunt disponibile doar pe suport de hartie si pot fi consultate de cei interesati la sediul CJT...". Cu alte cuvinte, nu prea sunt publice, accesul cetatenilor de rand la aceste rapoarte fiind extrem de greoi, daca nu de-a dreptul imposibil. Cristian Bratu, coordonator programe integritate publica al Club APD Timisoara, a declarat, pentru PRESSALERT.ro, ca saptamana viitoare va inainta o noua adresa catre CJT, prin care va solicita publicarea acestor rapoarte pe pagina de internet a institutiei, dupa modelul declaratiilor de venit si interese, astfel incat sa fie accesibile cetatenilor interesati de activitatea celor alesi sa le reprezinte interesele. Cristian Bratu a mai precizat ca, potrivit evaluarii sale, media de depunere a rapoartelor alesilor judeteni pentru anii 2012 si 2013 este de 80%.

In asteptarea raspunsului

Asociatia Pro Democratia s-a adresat partidelor care au reprezentanti in cele doua consilii, cerandu-le sa interpeleze consilierii pentru a remedia aceasta situatie, deoarece "absenta practicii de raportare a activitatii alesilor nostri in fata cetatenilor - ale caror interese trebuie sa le reprezinte, reflecta un deficit de democratie la nivelul comunitatii locale timisorene". O alta solicitare a fost adresata Primariei Timisoara, in sensul introducerii in textul regulamentului de organizare si functionare a unei referiri exprese la obligativitatea raportarii anuale a activitatii de catre alesii locali si a fost sesizata institutia prefectului, careia i se solicita o verificare cu privire la respectarea prevederilor legii.

Un singur consilier la apel

Consilierul municipal Vasile Ruset se afla la primul mandat, a candidat pe listele USL din partea PNL si este presedintele comisiei III pentru administrarea domeniului public si privat, servicii publice si comert, regii autonome si societati comerciale.
Este singurul care a depus un raport de activitate pentru o jumatate de an, oferind, intr-un impecabil limbaj de lemn, o mostra despre felul in care un consilier municipal intelege sa-si reprezinte concitadinii in organul legislativ local. Pe scurt, sa fie prezent la diverse sedinte si intalniri si sa vegheze la intocmirea riguroasa a hartiilor care confirma prezenta la sedinte a consilierilor, sa mai discute cu unii si cu altii despre diverse probleme ale orasului, unele fara nici o legatura cu atributiile comisiei pe care o prezideaza, sa fie mesagerul cetatenilor intalniti ocazional prin cartiere pentru a informa primaria despre problemele acestora sau sa faca figuratie pe la diverse festivitati. Cat despre vreo initiativa legislativa, amendament, interpelare sau audiente pentru cetateni, nici un cuvant.

Din raportul de activitate depus de acesta aflam, din start, ca "mandatul de consilier local l-am inceput in Iunie 2012, prin depunerea juramantului in cadrul primei sedinte de Consiliu Local...". Un prim motiv de mandrie al consilierului Ruset este acela ca a participat la toate sedintele de consiliu local, "ordinare (5), extraordinare (5) si festive (1)" si "chiar daca nu am avut luari de pozitie in cadrul sedintelor de plen, am avut numeroase discutii cu membrii ai executivului privind prevederi ale proiectelor de hotarare in pregatire, care au avut diverse teme (sustinerea activitatilor culturale, a celor sportive de masa, si de performanta, reparatia/intretinerea parcarilor, a zonei verzi si a aleilor pietonale din oras,etc.).

Presedintele comisiei III ne asigura ca a participat si la toate sedintele acesteia, unde a facut "o riguroasa analiza a tuturor proiectelor de hotarare... cerand lamuriri, atunci cand a fost cazul, aparatului tehnic si de specialitate din cadrul Primariei" si a colaborat indeaproape cu "aparatul de specialitate din cadrul Biroului de Asistare a Consilierilor Locali pentru evidentierea participarii la sedinte a membrilor comisiei, redactarea avizelor, a proceselor-verbale etc". Ruset a participat, de asemenea, la sedintele AGA ale Colterm si ADP si la sedintele consiliilor consultative de cartier din Mehala si Plopi, "informand Executivul Primariei privind problematica ridicata de catre cetatenii acestor cartiere ale Municipiului". N-a lipsit nici de la intalniri ale executivului CJT si al primariei "pentru dezvoltarea unor idei de proiecte, in parteneriat, pentru cresterea potentialului economic al municipiului si judetului", a participat la diverse intalniri "in cadru organizat sau nu, cu cetateni ai orasului, preluand anumite probleme si aducandu-le la cunostinta Executivului". Si, in sfarsit, a participat "cu implicare inclusiv in activitati de organizare, la manifestarile si actiunile din organizarea Consiliului Local sau la care Consiliul Local a fost partener (Zilele Orasului, Bega Bulevard, Lansarea Municipiului Timisoara in cursa spre Capitala Culturala Europeana 2021, etc)".