Asociatia Pro DemocratiaComunicat de presa APD Timisoara - 6 iulie 2014Subiect: Fisele de post ale functionarilor publici din cadrul Primariei Municipiului Timisoara sunt considerate documente cu caracter secret.

 
Stimata doamna, stimate domn,

Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia a documentat pe parcursul primei jumatati a anului 2014 o stare de fapt cu valoare simptomatica pentru atitudinea generala a institutiei Primariei Municipiului Timisoara fata de principiul transparentei propriei activitati. Cazul de fata se refera la refuzul PMT de a oferi copii ale fiselor de post apartinand functiei de purtator de cuvant si a celei de secretar al consiliului local.

Istoricul demersurilor

 • Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia (APD) adreseaza in data de 13 ianuarie 2014 o solicitare de informatii Primariei Municipiului Timisoara (PMT) prin care cere, alaturi de alte doua puncte, si o copie dupa fisa postului purtatorului de cuvant al institutiei. ( document anexat nr.1 ).

 • Primaria nu raspunde in termenul legal de 10 zile, ci apeleaza la termenul de 30 de zile. Aceasta amanare este nejustificata din prisma legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public deoarece datele solicitate aveau un nivel foarte scazut de complexitate si volum, fiind vorba de oferirea unui simplu nume de persoana si copii dupa doua documente ce se presupune a fi fost preexistente solicitarii. ( document anexat nr.2) .

 • Raspunsul Primariei soseste in data de 19 februarie, incomplet insa, fara comunicarea copiei fisei de post a functiei purtatorului de cuvant. ( document anexat nr.3 )

 • In data de 6 martie 2014, APD Timisoara realizeaza o revenire sub forma unei reclamatii administrative prin care insista asupra oferirii informatiilor solicitate. ( document anexat nr.4 )

 • Raspunsul PMT la revenirea APD soseste in data de de 19 martie 2014, cu refuzul explicit de oferire al informatiei solicitate in 13 ianuarie 2014, in ciuda prevederilor legii 544/2001 care, la articolul nr. 16, "Termene", litera. d) prevede: "5 zile lucratoare pentru transmiterea refuzului de comunicare a informatiei solicitate si a motivarii."
  Argumentul oferit de Primarie pentru refuz consta in faptul cum ca fisa postului face parte din dosarul profesional, iar oferirea de fotocopii din dosarul profesional constituie contraventie conform HG 432 / 23.03.2004. ( document anexat nr.5 )

 • Pentru a verifica daca nu cumva acest raspuns - pe care il consideram in afara legii si total atipic pentru practica generala din Romania - este poate totusi o exceptie punctuala datorata sensibilitatii conducerii PMT fata de subiectul purtatorului de cuvant, am adresat o noua solicitare de informatie in baza legii 544/2001, in data de 28.03.2014, prin care ceream sa ni se ofere o copie dupa fisa de post a secretarului Consiliului Local Timisoara. Mai mult, cu o solicitare similara ne-am adresat la aceeasi data si Consiliului Judetean Timis (CJT) pentru a avea element de comparatie in practica unei institutii publice din acelasi spatiu geografic. Ambele raspunsuri vi le oferim anexat in documentele  nr.6 (PMT) , respectiv  nr.7 (CJT) . Consiliul Judetean Timis a raspuns in termen de 2 zile lucratoare, in data de 01.04.2014, oferindu-ne copia scanata a fisei postului secretarului CJT, document pe care exista inclusiv semnatura de luare la cunostiinta a actualului ocupant al postului. Primaria Municipiului Timisoara a raspuns, in data de 07.04.2014, cu un nou refuz explicit. Raspunsul negativ se bazeaza pe acelasi argument oferit si in cazul refuzului de a face publica fisa postului purtatorului de cuvant al institutiei.

  Dincolo de problema accesului la informatia de interes public, opinia noastra pe fond cu privire la secretizarea fiselor de post ale Primariei Municipiului Timisoara, este urmatoarea:

  Respingem ca fiind nefundamentat legal argumentul PMT, in baza urmatoarelor:
  1. Fisa postului nu este un atribut al persoanei, ci un act oficial al institutiei.
  2. Fisa postului unui functionar public nu contine date cu caracter personal, asa cum bine se poate vedea si din documentul oferit de CJT si de alte exemple accesibile pe paginile de Internet ale diverselor institutii publice locale si centrale din Romania. Asadar nu se pune sub nici o forma problema protejarii intereselor persoanei prin exceptarea de la publicare a datelor cu caracter personal si, deci, referirea la HG 432 / 23.03.2004 este irelevanta in context.

  Mai mult decat atat:
  - Fisele de post ale functionarilor publici, referindu-se la atributiile indeplinite de institutie in beneficiul cetatenilor, se inscriu in categoria informatiilor publicabile din oficiu, putand fi asimilate sub prevederile articolului 5, alineatul (1), litera b) din Legea 544/2001.
  - De asemenea, exista interesul public legitim major de a cunoaste in ce masura persoana care ocupa o anumita functie publica chiar are capacitatea de a indeplini atributiile din fisa postului, prin acest argument putandu-se depasi in greutate orice contra-argument bazat pe protectia datelor personale, prin trimitere la prevederile articolului 14, alineatul (1), tot din Legea 544/2001.

  Am solicitat, de asemenea, un punct de vedere si din partea Centrului pentru Jurnalism Independent -  www.cji.ro , una dintre organizatiile nationale care a participat la elaborarea continutului si la campania de promovare a adoptarii legii liberului acces la informatiile de interes public. ( anexa nr.8 document in format imagine )

  Fisa postului este un document depersonalizat, tehnic, care descrie atributiile pe care le are de indeplinit persoana (indiferent care ar fi aceea) care ocupa o anumita functie. Ea cuprinde lista activitatilor, a competentelor, lanturile de decizie si subordonare. Fisa postului nu contine niciun fel de date personale, documentul fiind direct aplicabil, cum spuneam, oricarei persoane care ocupa postul.

  Faptul ca ea este inclusa in "dosarul profesional" al functionarului nu ii confera caracter de document personal si nu o protejeaza fata de accesul public. De altfel, Codul Muncii prevede (art. 17, alin 3, lit. c) obligativitatea prezentarii fisei de post "tuturor persoanelor selectate in vederea angajarii" inainte de semnarea contractului individual de munca, ceea ce dovedeste, inca o data, faptul ca ea nu are caracter protejat - la momentul respectiv, in absenta unei relatii angajat-angahator, persoanele respective sunt "membri ai publicului".
  [...]
  In acest context, consideram ca, prin refuzul sau de a furniza acest document, Primaria Municipiului Timisoara incalca litera si spiritul Legii 544/2001 privind liberul acces de interes public. Ca organizatie care a participat la elaborarea Legii 544/2001, la adoptarea ei si a contribuit activ la educarea publicului si a functionarilor publici pentru utilizarea ei, Centrul pentru Jurnalism Independent isi exprima dezaprobarea fata de o atitudine atat de limitata, neconforma cu spiritul deschis, democratic care a consacrat Timisoara.


  Acestea fiind spuse,
  solicitam respectuos Primariei Municipiului Timisoara sa faca publice fisele de post ale purtatorului de cuvant al PMT, fisa de post a secratarului CLT si sa stopeze pe viitor - in raport cu orice petent, persoana fizica sau juridica - practica restrictionarii accesului public la continutul fiselor de post a functionarilor angajati ai PMT.
  In caz de refuz, facem apel la Consiliul Local Timisoara sa determine Primaria, ca aparat executiv din subordinea sa, sa reintre in limitele legii.

  Va multumesc!

  Cu stima,
  Sociolog Marius Matichescu,
  Presedinte Club APD Timisoara   Anexa 1  - solicitarea initiala de informatii adresata PMT
   Anexa 2  - apelarea PMT la termenul de 30 de zile
   Anexa 3  - primul raspuns din partea PMT, incomplet
   Anexa 4  - adresa de revenire a APD Timisoara
   Anexa 5  - al doilea raspuns al PMT, cu refuzul explicit
   Anexa 6  - refuzul PMT referitor la fisa postului de secretar
   Anexa 7  - raspunsul CJT referitor la fisa postului de secretar
   Anexa 8  - punctul de vedere al Centrului pentru Jurnalism Independent
 •