Asociatia Pro Democratia



Articol pressalert.ro, 30 iunie 2014





Primarul Nicolae Robu, pasibil de o AMENDA de pana la 5.000 de lei. De ce este acuzat ca ar fi incalcat legea
www.pressalert.ro, Liana Paun, 30 iunie 2014
Sursa: http://www.pressalert.ro/2014/06/primarul-nicolae-robu-pasibil-de-o-amenda-de-pana-la-5-000-de-lei-de-ce-este-acuzat-ca-ar-fi-incalcat-legea/





Sursa: http://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2013/01/plen-consiliu-local-300x225.jpg

Demersul Clublui Timisoara al Asociatiei Pro Democratia cu privire la activitatea consilierilor locali in prima jumatate a mandatului, in legatura cu care au fost facute publice mai multe analize, a avut un oarecare ecou, dar numarul consilierilor locali care au decis sa respecte legea continua sa fie extrem de mic. Daca pentru anul 2012 doar un consilier si-a prezentat raportul de activitate, la ultima sedinta de consiliu de la sfarsitul lunii iunie, pe ordinea de zi este consemnata depunerea rapoartelor de activitate ale consilierilor Vasile Ruset, Adelina Tarziu si Nistor Pavel Geana, precum si sinteza activitatii viceprimarului Traian Stoia. Nerespectarea legii a fost incurajata chiar de unul din consilieri, care a remarcat ca alesii nu pot fi pedepsiti in vreun fel daca nu-si indeplinesc aceasta obligatie.

Fara sanctiuni pentru consilieri

Prefectul judetului Timis, Eugen Dogariu, a avizat in scris consilierii locali inca din luna februarie ca sunt obligati, potrivit legii administratiei locale, sa prezinte rapoartele anuale de activitate, care urmeaza a fi facute publice prin grija secretarului. In adresa prefectului se precizeaza, de asemenea, ca "primarul prezinta consiliului local, in primul trimestru, un raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale". Aceasta adresa a fost adusa la cunostinta consilierilor in sedinta de consiliu din luna februarie, ea fiind trecuta pe ordinea de zi suplimentara a sedintei. Singurul comentariu la adresa prefectului a fost acela al presedintelui de sedinta, consilierul liberal Ciprian Jichici, care s-a marginit sa remarce ca "in bunul spirit al legilor romanesti, legea prevede necesitatea depunerii raportului de activitate, nu precizeaza nici un fel de sanctiune in cazul in care acest raport nu este depus". Asadar, daca pedeapsa nu e, nici obligatia prevazuta de lege nu trebuie respectata. In ce priveste obligatia primarului de a prezenta consiliului local un "raport anual privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale" care trebuie aprobat de consiliul local si la care facea referire adresa prefectului, aceasta a fost ignorata cu desavarsire de colegul de partid al edilului.

Legea prevede amenda pentru primar

Atitudinea sa este cu atat mai curioasa cu cat in cazul primarului, legea administratiei locale prevede ca nerespectarea acestei obligatii constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei. "APD Timisoara a adresat o solicitare de informatii de interes public domnului Ioan Cojocari, secretar al CLT, in 2 iunie 2014, respectiv publicarea acestor documente si concluziile analizei lor in cadrul plenului CLT, spre informarea cetatenilor Timisoarei. Termenul legal de raspuns, conform legii, este de zece zile, dar a fost deja depasit, fara sa primim vreun raspuns" spune presedintele Pro Democratia, Marius Matichescu. Intrebat daca a aplicat legea in cazul primarului, prefectul Eugen Dogariu s-a aratat, la randul lui, ingaduitor si a recunoscut ca pana la jumatatea anului, in pragul vacantei de vara, nu a luat nici un fel de masuri pentru respectarea legii: "N-am aplicat nici o amenda, urmeaza sa analizam situatia pentru toate primariile din judet. Nu sunt pe principiul de a da amenzi, legea se coroboreaza cu prevederile unei ordonante de guvern care prevede ca, in prealabil, se pot da si avertismente. Scopul este sa apara raportul, nu sa dam amenzi".

Cunoaste prefectul legea?

Nici prefectul nu pare sa cunoasca insa prea bine legea administratiei publice locale. El sustine ca raportul la care se facea referire in adresa este unul si acelasi lucru cu raportul de activitate. Acesta a fost postat pe site-ul primariei dar cele doua rapoarte sunt doua lucruri total diferite. "Raportul de activitate se refera la ceea ce s-a facut anul trecut, in timp ce raportul privind starea economica, sociala si de mediu este o analiza a situatiei de la inceputul anului. Legea spune clar ca acest report se face la inceputul anului si pe baza lui - tot legea spune - primarul elaboreaza proiecte de strategii si le supune aprobarii consiliului local in primul trimestru. Un asemenea raport nu apare pe ordinea de zi a vreunei sedinte din acest an, nici in primul trimestru, nici in cel de-al doilea" a remarcat reprezentantul Pro Democratia, Cristian Bratu.

Cum urmeaza perioada de vacanta a consiliului local, in cel mai fericit caz strategia pentru acest an ar putea fi aprobata abia la toamna.