Asociatia Pro Democratia



Articol timisoaraonline.ro, 29 iunie 2014





Nicolae Robu, pasibil de amenda! De ce ar putea plati edilul 5.000 lei
www.timisoaraonline.ro, Alice-Roxana Trifu, 29 iunie 2014
Sursa: http://www.timisoaraonline.ro/nicolae-robu-pasibil-de-amenda-de-ce-ar-putea-plati-edilul-5-000-lei/





Sursa: http://www.timisoaraonline.ro/wp-content/uploads/2014/05/daliei-2-1-620x264.jpg

Nu doar majoritatea consilierilor locali nu si-au depus rapoartele anuale obligatorii. Nici primarul Nicolae Robu nu si-a indeplinit aceasta indatorire, si, se pare ca desi consilierii locali nu pot fi sanctionati, primarul este pasibil de amenda. O sustine Asociatia Pro Democratia, care spune ca edilul Timisoarei, Nicolae Robu, ar putea incasa o amenda de pana la 5.000 de lei din partea prefectului judetului Timis.

Amenda pe care primarul ar putea sa o primeasca este pentru ca nu a depus, in 2014, un raport privind "starea economica, sociala si de mediu" a Timisoarei. Reprezentantii Pro Democratia sustin ca prin Legea 215/2001, primarul are obligativitatea de a prezenta, anual, in primul trimestru, in Consiliul Local Timisoara acest raport. Desi anul trecut primarul a prezentat un astfel de document, se pare ca anul acesta a omis sa o faca.

Cel putin in cazul "raportului primarului privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale", raport care trebuie prezentat consiliului local in primul trimestru al fiecarui an, Legea 215/2001, articolul 118 din cadrul capitolului XI "Contraventii si sanctiuni", alineatul (1), litera d), prevede: "(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei urmatoarele fapte: neprezentarea de catre primar sau presedintele consiliului judetean a rapoartelor prevazute de lege, din culpa lor;", transmit cei de la Asociatia Pro Democratia.

Cel care ar trebui sa-i aplice lui Robu sanctiunea de 5.000 de lei ar fi Institutia Prefectului Timis.

"Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor se fac de catre prefect, in calitatea sa de autoritate publica, reprezentant al Guvernului pe plan local", mai spun cei de la Pro Democratia.

In ceea ce priveste monitorizarea consilierilor locali si a raporturilor de activitate depuse de acestia, Asociatia arata ca alesii au fost descurajati sa-si depuna rapoartele chiar de catre presedintele de sedinta de CLT de la inceputul anului. Atunci, Ciprian Jichici sustinea: "In bunul spirit al legilor romanesti, legea prevede necesitatea depunerii raportului de activitate, nu precizeaza nici un fel de sanctiune in cazul in care acest raport nu este depus."