Articol timpolis.ro, 3 iulie 2014
Consilieri locali incurajati indirect sa nu depuna rapoarte de activitate
www.timpolis.ro, Bogdan Piticariu, 3 iulie 2014
Sursa: http://timpolis.ro/consilieri-locali-incurajati-indirect-sa-nu-depuna-rapoarte-de-activitate/
Sursa: http://timpolis.ro/wp-content/uploads/2014/04/Plen-Consiliu-Local-Timisoara-270x202.jpg
In urma demersurilor Clubului Timisoara al Asociatiei Pro Democratia si a articolelor in presa pe aceasta tema, unii consilieri locali timisoreni si-au amintit brusc de obligatia legala de a depune rapoarte de activitate. Probabil ca numarul lor ar fi fost mai mare, daca nu ar fi fost preveniti discret, inca din februarie, ca nu pot fi sanctionati daca nu depun aceste rapoarte, menite sa arate alegatorilor cu ce s-au indeletnicit pe perioada mandatului.
Revelatii la jumatate de an
Dupa mai multe articole de presa pe aceasta tema, plecate de la un demers al Clubului Timisoara al Asociatiei Pro Democratia, care a aratat ca majoritatea consilierilor locali nu si-au depus rapoartele de activitate, desi au o obligatie legala in acest sens, o parte din alesii locali si-au reamintit, brusc, de aceasta indatorire. In luna iunie, "o serie de consilieri locali s-au conformat legii si au inregistrat la secretariatul CLT rapoartele lor individuale", transmit reprezentantii ProDemocratia.
Pentru a afla daca alesii locali au fost notificati cu privire la obligativitatea de a depune rapoarte anual de activitate, Pro Democratia Timisoara s-a adresat Prefecturii Timis, cu solicitarea de a fi informat daca aceasta institutie a realizat demersuri pe acest subiect in raport cu administratiile locale. Din raspunsul primit a reiesit ca inca din luna februarie, membrii Consiliului Local Timisoara au fost avizati cu privire la necesitatea depunerii de rapoarte anuale de activitate pentru anul 2013.
"Daca nu exista sanctiuni, nu e obligatoriu"
De altfel, in momentul in care, in februarie, consilierii locali au fost notificati in cadrul unei sedinte de plen cu privire la obligativitatea depunerii acestor rapoarte, au fost linistiti de presedintele de sedinta: "In bunul spirit al legilor romanesti, legea prevede necesitatea depunerii raportului de activitate, nu precizeaza nici un fel de sanctiune in cazul in care acest raport nu este depus."
Asociatia Pro Democratia Timisoara precizeaza ca dezavueaza public o astfel de abordare, considerand ca aceasta interventie a fost de natura sa contribuie, alaturi si de alti factori, la descurajarea alesilor locali de a respecta legea. "Ne opunem acestui punct de vedere legalist si ne afirmam cu tarie convingerea ca, in acest caz, prima responsabilitate a alesilor este fata de cetateni, cei chemati sa evalueze activitatea alesilor locali desfasurata in interesul comunitatii locale. Asadar, publicarea de catre consilierii municipali a rezultatelor activitatii trecute ar fi fost o dovada a responsabilitatii lor fata de cei care i-au ales sa le reprezinte si promoveze interesele. Nici o lege, cu sau fara sanctiuni, nu poate inlocui sentimentul adevarat de responsabilitate al alesului fata de comunitatea sa", declara sociologul Marius Matichescu, presedintele Clubului APD Timisoara.
Reprezentantul APD Timisoara mai spune ca este contestabila si referirea la lipsa sanctiunilor. Cel putin in cazul "Raportului primarului privind starea economica, sociala si de mediu a unitatii administrativ-teritoriale", raport care trebuie prezentat consiliului local in primul trimestru al fiecarui an, legislatia in vigoare prevede faptul ca este contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei neprezentarea de catre primar sau presedintele consiliului judetean a rapoartelor prevazute de lege, din culpa lor.