Asociatia Pro Democratia



Articol pressalert.ro, 9 august 2014





Inca un raport care demonstreaza ca, in Primaria Timisoara, transparenta nu prea exista. Cine trage un semnal de alarma
www.pressalert.ro, Liana Paun, 9 august 2014
Sursa: http://www.pressalert.ro/2014/08/inca-un-raport-care-demonstreaza-ca-primaria-timisoara-transparenta-nu-prea-exista-cine-trage-un-semnal-de-alarma/





Sursa: http://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2011/07/primaria-timisoara-300x200.jpg

Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia a initiat o verificare privind intocmirea si publicarea a doua documente pe care administratia locala are obligatia de a le elabora: un prim document privind starea economica, sociala si de mediu pe ultimii doi ani si altul cu privire la situatia gestionarii bunurilor unitatilor administrativ-teritoriale.
"Vizand radiografierea unei stari de fapt la un anumit moment in timp, ambele categorii de rapoarte au o relevanta deosebita pentru strategiile si interventiile viitoare ale institutiei in comunitatea locala deservita. De aceea, neintocmirea acestor documente sau chiar si numai prezentarea cu intarzire a acestora factorilor decidenti - consiliile locale si judetene - se constituie intr-un risc la adresa calitatii actului de guvernare locala" este justificarea prezentata de Pro Democratia pentru interesul aratat acestor documente.

Primul document, care, conform legii, se realizeaza la nivel de comune, orase si municipii, trebuie prezentat consiliilor locale in primul trimestru al anului, pentru ca, pe baza lui, primarul sa poata elabora strategiile care se impun. Acesta nu fusese intocmit de primaria Timisoarei pana la jumatatea anului.

Primarul raspunde

Primarul raspunde solicitarii Pro Democratia in 1 iulie, exact la o zi dupa ce a aflat din presa ca ar putea fi amendat cu 5.000 de lei. Edilul afirma ca "Starea economica, sociala si de mediu a Municipiului Timisoara pe anul 2013 a fost prezentata in Plenul Consiliului Local al Municipiului Timisoara in data de 14.05.2013" iar neprezentarea acestuia pentru acest an este explicata prin faptul ca Planul Integrat de Dezvoltare a Polului de Crestere Timisoara expira, se elaboreaza un nou P.I.D. pentru perioada 2015-2020 care sta la baza programului de dezvoltare multianuala si anuala si a obtinerii finantarilor din cadrul proiectelor europene de finantare iar polul de crestere include, alaturi de Timisoara, inca 14 comune limitrofe, astfel incat este oportuna o prezentare comuna a analizei. Raportul pentru anul 2013 trebuia insa prezentat in primul trimestru al anului iar raportul pentru 2014, in primul trimestru al anului in curs. In aceeasi zi insa, secretarul Ioan Cojocari trimite Pro Democratiei "Analiza privind starea economica-sociala si de mediu a Municipiului Timisoara - 2014" in format electronic, de care primarul nu parea sa aiba habar ca exista, document creat in 30 iunie si postat imediat pe pagina electronica a primariei.

Obligatoriu, dar... facultative

In ce priveste raportul asupra situatiei gestionarii bunurilor unitatii administrativ-teritoriale, obligatoriu atat pentru localitati cat si pentru judet, de intocmirea caruia sunt responsabili primarii si presedintele de consiliu judetean, acestia avand si obligatia de a le prezenta consilierilor, Pro Democratia a primit informatiile complete de la CJT in trei zile. In adresa se precizeaza ca rapoartele pentru anii 2012 si 2013 - cu precizarea ca acestea au fost prezentate consilierilor judeteni in lunile februarie ale anilor 2013 si 2014 - sunt postate pe pagina de internet a institutiei. Primaria a invocat din nou "volumul mare de informatii solicitate" pentru a avea la dispozitie 30 de zile lucratoare in vederea formularii raspunsului, desi se solicitau doar copii dupa rapoartele care, la data formularii cererii, ar fi trebuit sa existe si sa fi fost deja prezentate consilierilor locali.

Interventia prefectului

Intr-un tarziu, primaria raspunde ca "pentru anii 2012 si 2013, Serviciul Administratie Locala nu a primit de la Directia Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse rapoartele referitoare la inventarierea si gestionarea bunurilor apartinand municipiului Timisoara pentru a le prezenta in plenul Consiliului Local" dar, in cele din urma, s-au gasit si respectivele rapoarte de "valorificare a inventarierii bunurilor aflate in evidentele primariei municipiului Timisoara" care, insa, vor fi prezentate consilierilor locali abia in luna septembrie. Pro Democratia s-a adresat si prefectului, solicitandu-i sa constate contraventiile la nivelul primariei si sa aplice masurile prevazute de lege.