Articol renasterea.ro, 27 august 2014
Patrimoniul TIMISOAREI e tinut, cu grija, in ceata
www.renasterea.ro, Daniela Damian, 27 august 2014
Sursa: http://www.renasterea.ro/stiri-timisoara/actualitate/patrimoniul-timisoarei-e-inut-cu-grija-in-ceaa.html
Sursa: http://www.renasterea.ro/images/stiri/timisoara-37768.jpg
Averea municipiului Timisoara nu este, deocamdata, cunoscuta cu limpezime la nivelul primariei si al alesilor locali.
O solicitare venita din partea Clubului Timisoara al Asociatiei ProDemocratia a evidentiat ca inventarierea si gestionarea bunurilor Primariei Timisoara nu au fost inca aduse la cunostinta alesilor locali, aceasta urmand sa se intample abia in luna septembrie, cu toate ca este vorba despre un raport care se refera la situatia din 2013.
In contrast, Consiliul Judetean Timis a raspuns in trei zile unei solicitari similare din partea ONG-ului mentionat. Desi legislatia de dupa 1990 a adus clarificari in privinta proprietatilor detinute de unitatile administrativ-teritoriale, se pare ca la Timisoara inventarierea patrimoniului dureaza mai mult.
Totusi, Asociatia ProDemocratia a primit, dupa cateva saptamani, rapoartele de valorificare a inventarierii bunurilor aflate in evidentele Primariei Timisoara in anii 2012 si 2013.
Existenta unei situatii a gestionarii bunurilor unei unitati administrativ-teritoriale este obligatorie atat la nivelul localitatilor, cat si al judetului, responsabilitatea intocmirii si prezentarii acesteia in cadrul sedintelor de consilii revenind primarilor si, respectiv, presedintelui de consiliu judetean, conform articolului nr. 122 din Legea 215/2001 (actualizata 2013):
"Toate bunurile apartinand unitatilor administrativ-teritoriale sunt supuse inventarierii anuale. Consiliilor locale si judetene li se prezinta anual de catre primar, respectiv de presedintele consiliului judetean, un raport asupra situatiei gestionarii bunurilor".
Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia s-a adresat Primariei Timisoara si Consiliului judetean Timis (CJT) cu rugamintea de a oferi urmatoarele informatii: copii dupa rapoartele anuale referitoare la inventarierea si gestionarea bunurilor apartinand municipiului si judetului pentru anii 2012 si 2013 si datele sedintelor de consiliu local Timisoara si de consiliu judetean Timis la care aceste rapoarte au fost prezentate consilierilor.
CJT a fost prompt in raspuns, rapoartele solicitate fiind afisate pe site-ul institutiei. Primaria Timisoara a fost mai lenta in raspuns si a facut trimitere la termenul de 30 de zile pentru furnizarea informatiilor.
Dupa cum a comunicat sociologul Marius Matichescu, presedintele Clubului APD Timisoara: "In data de 7 august 2014 am primit raspunsul PMT, care arata ca pentru anii 2012 si 2013 nu a fost respectata legea":
"Va aducem la cunostinta ca pentru anii 2012 si 2013, Serviciul Administratie Locala nu a primit de la Directia Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse rapoartele referitoare la inventarierea si gestionarea bunurilor apartinand municipiului Timisoara pentru a le prezenta in plenul Consiliului Local".
Raspunsul contine, insa, rapoartele de "valorificare a inventarierii bunurilor aflate in evidentele primariei municipiului Timisoara" pentru anii 2012 si 2013. Prezentarea lor in cadrul CLT urmeaza sa fie realizata - conform raspunsului - abia in luna septembrie a acestui an.
Terenuri, vile la munte si paduri
Primaria Timisoara are un patrimoniu impresionant, fiind proprietara a numeroase cladiri si terenuri, la acestea din urma facandu-se mai putine referiri in rapoarte. Exista sute de cladiri cu destinatii diverse, de la locuinte pana la garaje, 44 de gradinite, 26 de scoli, 28 de licee si grupuri scolare, cabinete medicale, dar si spitale.
Pe langa acestea, patrimoniul municipalitatii mai include stranduri, baze sportive si de agrement, terenuri de sport, Lacul Aurora, baza de antrenament a Stadionului "Dan Paltinisanu" si multe altele, de la WC-uri publice pana la cimitire. Primaria detine proprietati si in afara Timisoarei, in aceasta categorie intrand vilele "Bistra" si "Berta" de la Poiana Marului, precum si 683 de hectare de padure administrate de Ocolul Silvic "Ana Lugojana".
Datorii multe, dar si neclaritati la terenuri
Municipalitatea a incheiat anul 2013 cu debite rezultate din chirii si vanzari. Serviciul cladiri avea de recuperat 1,9 milioane de lei, iar Directia economica, 62,8 milioane de lei. Nu se stie in ce masura s-a reusit aducerea acestor sume la bugetul local. Terenurile primariei au ramas, si in 2013, o problema neclarificata.
"Aratam ca acestea sunt evidentiate in format electronic pe suport magnetic, transmis catre Biroul evidenta patrimoniu de catre Banca de date urbana si cadastru. Evaluarea terenurilor e in curs de definitivare, in timpul inventarierii urmand a se inregistra valoarea calculata la intrari de mijloace fixe (majorarea valorii) pe masura evaluarii terenurilor si intabularea in baza legislatiei", se arata in raportul pe 2013.
Mentionam ca terenurile erau in curs de inventariere si evaluare si in anul 2012, astfel ca ceata nu pare sa se risipeasca. Va fi interesant de constatat in cat timp va fi limpezita situatia, dupa atat de multi ani in care pescuitorii in ape tulburi din primarie s-au complacut in mentinerea unui astfel de mediu.