Asociatia Pro DemocratiaArticol timpolis.ro, 11 august 2014

Raportul obligatoriu privind gestionarea bunurilor publice - "optional" la Primaria Timisoara
www.timpolis.ro, Bogdan Piticariu, 11 august 2014
Sursa: http://timpolis.ro/raportul-obligatoriu-privind-gestionarea-bunurilor-publice-optional-la-primaria-timisoara/

Sursa: http://timpolis.ro/wp-content/uploads/2014/08/Primaria-Timisoara-270x179.jpg

Asociatia Pro Democratia - Clubul Timisoara continua demersurile prin care le reaminteste autoritatilor publice locale de obligatia de a prezenta diverse rapoarte necesare pentru ca toti cetatenii interesati sa-si faca o idee corecta cu privire la activitatea alesilor locali, si felul in care administreaza domeniul public. De aceasta data, "in vizor" au fost luate rapoartele legate de gestionarea bunurilor publice care trebuiau intocmite anual de catre Primaria Timisoara si Consiliul Judetean.

30 de zile pentru doua rapoarte deja intocmite si doua date

Clubul timisorean al Asociatiei Pro Democratia a intreprins un nou demers, bazat de Legea liberului acces la informatii de interes public, pentru a afla date legate de respectarea obligatia autoritatilor locale de a prezenta raportul anual asupra situatiei gestionarii bunurilor unitatii administrativ-teritoriale. "Acesta este obligatoriu atat pentru localitati cat si pentru judet, responsabilitatea intocmirii lui si a prezentarii acestuia in cadrul sedintelor de consilii revenind primarilor si respectiv presedintelui de consiliu judetean", spune sociologul Marius Matichescu, presedinte Club APD Timisoara.

Astfel legea specifica destul de clar faptul ca toate bunurile apartinand unitatilor administrativ-teritoriale sunt supuse inventarierii anuale, iar consiliilor locale si judetene li se prezinta anual de catre primar, respectiv de presedintele consiliului judetean, un raport asupra situatiei gestionarii bunurilor".

In consecinta, Pro Democratia s-a adresat Primariei municipiului Timisoara si Consiliului Judetean Timis cu rugamintea de a ne prezenta copii dupa rapoartele anuale referitoare la inventarierea si gestionarea bunurilor apartinand municipiului si judetului, pentru anii 2012 si 2013 si data sedintelor la care aceste rapoarte au fost prezentate consilierilor.

Raspunsul din partea CJT a sosit in trei zile lucratoare cu informatii complete. Cele doua rapoarte solicitate pentru anii 2012 si 2013 sunt publicate pe situl de internet al institutiei si au fost prezentate in sedintele CJT din data de 26 februarie 2013 (pentru 2012) si 24 februarie 2014 (pentru 2013).

La Primaria, insa, s-a precizat ca raspunsul va fi dat de 30 de zile in ciuda faptului ca informatiile solicitate prezinta un nivel scazut de complexitate si volum: copii dupa rapoarte care se presupune a fi preexistente si datele la care aceste rapoarte se presupune ca au fost prezentate in sedintele de consiliu local.

In acest context Pro Democratia s-a adresat Prefecturii Timis, in ideea ca potrivit legii, prefectul poate constata contraventii si poate aplica amenzi pentru neprezentarea de catre primar sau presedintele consiliului judetean a rapoartelor prevazute de lege, din culpa lor.

Un raspuns intarziat in care se recunoaste nerespectarea legii

In cele din urma, saptamana trecuta a venit si raspunsul Primariei, care arata destul de clar ca pentru anii 2012 si 2013 nu a fost respectata legea.
"Va aducem la cunostinta ca pentru anii 2012 si 2013, Serviciul Administratie Locala nu a primit de la Directia Cladiri, Terenuri si Dotari Diverse rapoartele referitoare la inventarierea si gestionarea bunurilor apartinand municipiului Timisoara pentru a le prezenta in plenul Consiliului Local", spune, cu sinceritate, Primaria.

Primaria a prezentat doar rapoartele de "valorificare a inventarierii bunurilor aflate in evidentele primariei municipiului Timisoara" pentru anii 2012 si 2013, prezentarea lor in cadrul CLT urmand a fi realizata abia in luna septembrie a acestui an.

La fel ca in cazul altor "mostre de transperanta" de la Primaria Timisoara, se poate pune intrebarea daca aceste rapoarte ar mai fi fost prezentate, in cazul in care Pro Democratia nu ar fi solicitat informatii legate de ele.