Asociatia Pro Democratia



Articol publicatia.ro, pressalert.ro, 7 septembrie 2014





Sticle de vin, de lichior si mici atentii, primite in dar de sefii din primarie. Vezi ce SECRET bine ascuns tine Robu sub lacat si ce suspiciuni de coruptie planeaza asupra sa.
pressalert.ro, Liana Paun, 7 septembrie 2014
Sursa: http://www.pressalert.ro/2014/09/sticle-de-vin-de-lichior-si-mici-atentii-primite-dar-de-sefii-din-primarie-vezi-ce-secret-bine-ascuns-tine-robu-sub-lacat-si-ce-suspiciuni-de-coruptie-planeaza-asupra-sa





Sursa: http://www.pressalert.ro/wp-content/uploads/2014/05/robu-la-birou-640x480.jpg


Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia a solicitat principalelor institutii ale administratiei publice locale mai multe informatii pentru a putea analiza integritatea alesilor locali, asa cum este ea definita de legislatia in vigoare. Aceasta prevede, printre altele, declararea si inventarierea cadourilor primite de catre alesii locali in exercitarea mandatului lor, a valorii acestora si a sursei, pentru a putea fi identificata eventuala existenta a unui interes ocult in relatia dintre demnitarul public si cel dispus sa faca anumite donatii. APD a cerut informatii de la primaria timisoreana si de la consiliul judetean referitoare la cadourile primite de primar si viceprimari, respectiv de presedintele si vicepresedintii CJT. "Publicarea donatiilor financiare si a beneficiilor materiale sau de alta natura este importanta, deoarece ea poate revela existenta legaturilor si a intereselor particulare intre demnitarul public si orice persoana fizica sau juridica privata care poate afecta integritatea unor actiuni ale institutiei" sunt de parere reprezentantii APD. "Daca alesii sunt interesati sa faca publice unele din actiunile lor, sunt lucruri pe care prefera sa le tina ascunse. Cateva metode prin care un privat poate castiga bunavointa unei persoane cu putere de decizie ar fi diverse cadouri in bani, bunuri sau servicii, imprumuturi pe termen lung a unei locuinte sau a unui autoturism sau achitarea unor datorii cum ar fi ratele unui credit bancar sau a unei achizitii in leasing" au adaugat acestia.

Vinuri, brosuri si plachete

Daca reprezentantii judetului au comunicat ca bunurile primite cu titlu gratuit in cadrul unor intalniri protocolare nu au necesitat inventariere fiind sub valoarea obiectelor care trebuie declarate, primaria a facut de aceasta data exces de zel si a inventariat si cadourile cu o valoare mai mica de 200 de euro primite de la ambasadori, consuli si diverse delegatii. In 2012, Nicolae Robu si-a depozitat in birou trei sticle cu vin si cateva albume de promovare iar viceprimarul Dan Diaconu a primit in dar o carte despre istoricul relatiilor dintre orasele infratite Faenza si Timisoara.
In 2013 primarul a mai primit o sticla de vin, mica biblioteca de albume a fost completata cu altele noi iar incaperea in care Robu isi petrece o buna parte din timpul consacrat concitadinilor a fost decorata cu un tablou de valoare modesta (sub 200 euro), o cana de ceramica cu motive traditionale japoneze si o placheta de sticla. In custodia viceprimarului Dan Diaconu a intrat doar o sticla de vin si o brosura de promovare. Colectia de vinuri din biroul lui Robu a sporit in acest an cu trei sticle, la care s-a adaugat una de lichior, langa albumele de prezentare si-a gasit locul si o carte de literatura irlandeza iar langa placheta de sticla din Libia a fost asezata inca una din material plastic, tocmai din Nigeria.

Sponsori necunoscuti "care interactioneaza cu noi"

Primaria nu arata insa aceeasi disponibilitate cand i se cer cu insistenta informatii despre finantatorii privati la lucrarile de renovare ale cabinetului primarului. Dupa repetate cereri si insistente, atat din partea presei cat si a APD, functionarii primariei au incercat sa explice cat au putut ei mai bine si mai evaziv de ce a fost nevoie de doua renovari la respectivul cabinet, in prima jumatate de mandat a lui Robu: daca initial s-au recompartimentat spatii, s-a proiectat si echipat un grup sanitar si s-au refacut diverse instalatii, pentru care s-au platit aproximativ 25.000 lei in 2012, atunci cand cabinetul a fost luat cu asalt de mesteri pentru a doua oara, "s-au efectuat lucrari de capitonare usa, deoarece era uzata si nu permitea inchiderea etans, iar izolarea fonica nu era corespunzatoare". Suma de bani alocata a fost de 1,538,93 lei in bugetul anului 2012 iar "compartimentul administrativ nu detine informatii despre sumele platite de sectorul privat".

Pe de alta parte, biroul contabilitate a precizat ca nu exista evidente contabile cu cheltuielile pentru repararea unor incaperi, ci pentru intreaga cladire a primariei. Primarul insusi a fost cel care, in toamna anului trecut, s-a laudat cu "sponsorizari consistente" de care a beneficiat pentru reamenajarea biroului sau dar atunci cand i s-au cerut precizari despre banii cheltuiti pentru cele doua renovari succesive primarul a fost extrem de vexat si a recurs la o retorica bombastica si jenanta in incercarea de a inchide subiectul, sfidand opinia publica cu afirmatii de genul "este ca si cum as ceda la o presiune facuta de dumneavoastra" sau "cei care au donat nu sunt extraterestri, evident ca sunt pamanteni care interactioneaza cu noi", fara a mai preciza pe ce cai tainice se realizeaza interactiunea si cu cine. Mai mult, primarul a incercat sa stavileasca interesul curiosilor pentru acest subiect cu afirmatii la fel de penibile precum "cetatenii sa se bucure ca renovarea s-a facut nu doar din bani publici ci si din privati", desi anul trecut nici n-a vrut sa auda ca celebrii palmieri ar fi putut fi platiti dintr-o donatie, pe motiv ca "asta ar fi insemnat sa cedez la presiuni".Cum ar veni, pentru primarul Robu exista presiuni si presiuni, depinde cum privesti lucrurile!

O tema pentru A.N.I. ?

"Refuzul angajatilor primariei de a oferi informatiile solicitate, confirmate public de primar, intra in zona legislatiei anticoruptie, deoarece in cazul in care contributiile private nu sunt inregistrate in evidenta contabila a institutiei ele se constituie in bunuri primite cu titlu gratuit, care ar fi trebuit declarate, asa cum este prevazut in mai multe legi, inclusiv cea pentru prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie" sustin reprezentantii APD. Sumele atrase din sectorul privat la care a facut referire primarul in repetate randuri nu apar in nici un act al insitutiei sau in declaratiile de interese si avere ale primarului iar aceasta secretomanie alimenteaza suspiciunile cu privire la practici lipsite de integritate.