Asociatia Pro DemocratiaComunicat de presa APD Timisoara - 30 august 2014Subiect: Transparenta cu privire la atributiile si indatoririle functionarilor din administratia publica a judetului Timis.

 
Stimata doamna, stimate domn,

Clubul Timisoara al Asociatiei Pro Democratia (APD) continua activitatea de monitorizare a transparentei functionarii celor mai importante institutii publice la nivelul judetului Timis: Consiliul Local Timisoara (CLT), Consiliul Judetean Timis (CJT) si Institutia Prefectului. In acest sens, APD Timisoara a adresat in luna iulie 2014 o serie de solicitari de informatii cu privire la fisele de post ale purtatorilor de cuvant, secretarilor CLT si CJT, ale administratorilor publici ("city manager" si "county manager") de la nivelul CLT respectiv CJT si a directorului de cancelarie al Institutiei Prefectului de Timis ( anexa 1 ).

Raspunsul prefectului, continand fisele de post ale persoanei insarcinate cu relatia cu mass-media si directorului de cancelarie, se gaseste in  anexa 2 .

Raspunsul oferit de CJT cu privire la functia de administrator public il gasiti in  anexa 3  (postul fiind momentan vacant), iar pentru fisa postului de secretar al judetului Tims va rugam sa consultati  comunicatul de presa anterior , din data de 6 iulie 2014.

In ceea ce priveste CLT, primaria (ca executiv al acestuia) ne-a oferit un nou refuz, invocand protejarea datelor cu caracter personal ( anexa 4 ). In consecinta am apelat la dreptul oferit de legea 544/2001 a liberului acces la informatiile de interes public si am adresat o reclamatie administrativa. Aceasta a fost dezbatuta in cadrul "Comisiei de analiza privind incalcarea dreptului de acces la informatiile de interes public" infiintate la nivelul PMT, iar raspunsul este prezentat in  anexa 5 .

Respingem ca fiind nefundamentat din punct de vedere legal argumentul PMT prin care se incearca justificarea secretizarii fiselor de post ale functionarilor institutiei. Fisa postului nu este un atribut al persoanei, ci un act oficial al institutiei si nu contine date cu caracter personal, asa cum bine se poate vedea si din documentele oferite de catre Consiliul Judetean Timis si Institutia Prefectului Timis. Asadar nu se pune problema protejarii intereselor persoanei prin exceptarea de la publicare a datelor cu caracter personal si, deci, referirea PMT la HG 432 / 23.03.2004 este irelevanta in context.

Mai mult, intr-un  raspuns anterior oferit pe acelasi subiect , reprezentantii primariei sustin implicit faptul ca oferirea de copii dupa fisele de post ar fi ilegala si i-ar face pasibili de amenda intre 500 si 3.000 de lei (art.24, alin.1, litera.b, din HG 432 / 23.03.2004). De aceea am solicitat un punct de vedere oficial din partea Institutiei Prefectului de Timis la care am primit in luna iulie 2014 un raspuns in al carui final ni se sugereaza sa apelam la instanta de judecata ( anexa 6 ):
"Referitor la refuzul Primariei Municipiului Timisoara de a va oferi copii dupa fisele de post a celor doua functii publice, consideram ca in speta sunt incidente prevederile legii 554/2004, a contenciosului administrativ".
Mentionam ca Asociatia Pro Democratia este o organizatie care, prin demersurile ei, urmareste sa imbunatateasca activitatea institutiilor publice in folosul cetatenilor.
In situatia de fata, mai ales ca transparenta reprezinta o valoare importanta pentru democratia participativa, consideram ca modificarea de comportament ar trebui asumata in mod voluntar de catre institutia in cauza, nu impusa prin interventia coercitiva a unui factor extern, precum o instanta de judecata.

De aceea noi vom continua sa oferim argumente si solutii tehnice pentru ca Primaria Municipiului Timisoara sa practice transparenta fara teama de a incalca legea. O astfel de solutie ne-a fost furnizata de catre Centrul de Resurse pentru Participare Publica -  www.ce-re.ro , organizatie care ne informeaza ca eventualele date personale de pe documentele in cauza pot fi cenzurate selectiv prin mascarea lor in fotocopiile comunicate ( anexa 7 ):

"Avand in vedere cele de mai sus, consideram ca autoritatea publica interpreteaza in sens foarte larg, abuziv chiar, dispozitiile privind protectia dosarelor personale si profesionale ale functionarilor publici dar si exceptia de la comunicare a datelor personale.
De obicei, fisa de post nu contine date personale, ea fiind aceeasi indiferent de persoana care ocupa pozitia respectiva. Totodata, prin HG-ul mentionat se face referire despre accesul la datele cu caracter personal si profesional din dosarul functionarului public. Ori, fisa postului nu poate fi considerata o astfel de informatie. Prin comunicarea fisei de post nu este pus in pericol dosarul functionarului public sau datele cuprinse in acesta.
Totodata, trebuie retinut ca, in cazul in care fisa de post contine date personale, acestea pot fi ascunse astfel incat o copie a documentului sa poata fi comunicata. Aceasta este o practica curenta in Romania pentru acele documente care contin date personale.
Credem, de asemenea, ca hotararea de guvern invocata nu poate restrange un drept, si anume dreptul la informatii de interes public, reglementat prin lege.
Concluzia noastra este ca in acest caz demersul de a proteja datele personale poate coexista cu accesul la informatii de interes public. Fisele de post trebuie considerate informatii de interes public, avand in vedere ca ele nu constituie date cu caracter personal, iar daca ele contin date personale, numai acestea sunt exceptate de la comunicare, nu intreg documentul."
(Oana Preda, Director Executiv CeRe)

Speram ca, in lumina acestei solutii, reprezentantii Primariei Municipiului Timisoara sa isi schimbe punctul de vedere si sa faca publice fisele de post ale functionarilor.

Va multumesc!

Cu stima,
Cristian Bratu, coordonator programe integritate publica
Asociatia Pro Democratia - Clubul Timisoara Anexa 1  - solicitarile de informatii adresate de APD Timisoara
 Anexa 2  - raspunsul prefectului
 Anexa 3  - raspunsul oferit de CJT
 Anexa 4  - refuzul initial al PMT
 Anexa 5  - raspunsul PMT la reclamatia administrativa
 Anexa 6  - punctul de vedere din partea Institutiei Prefectului
 Anexa 7  - punct de vedere Centrul de Resurse pentru Participare Publica