Afilieri ale Asociatiei Pro Democratia
ENEMO este un grup de 19 organizatii civice din 16 state din zona fostei Uniuni Sovietice si a Europei de Est. Aceste organizatii nepartizane reprezinta cei mai importanti actori in domeniul observarii alegerilor la ei in tara. In total, organizatiile membre au observat mai mult de 110 alegeri nationale si au pregatit mai mult de 100.000 de observatori.
Aceasta organizatie urmareste sa sustina interesul si sprijinul pentru democratie al comunitatii internationale in fostele state comuniste membre OSCE, sa evalueze mediul politic si conditiile in care se desfasoara alegerile si sa elaboreze rapoarte de monitorizare corecte si impartiale asupra alegerilor pe care le observa. Misiunile internationale de observare ENEMO evalueaza procesele electorale din perspectiva standardelor internationale privind alegerile corecte si democratice si a standardelor existente in legislatia si constitutia tarii in care se desfasoara alegerile.
Din iunie 2006, Asociatia Pro Democratia detine Secretariatul General al ENEMO.
Pagina de Internet: www.enemo.eu
FOIAnet este o retea internationala de organizatii care coopereaza pentru promovarea dreptulu de acces la informatii. Membrii FOIAnet sunt organizatii ale societatii civile cu programe active in acest domeniu. FOIAnet gestioneaza si o lista de discutii la care participa peste 400 de membri: avocati, academicieni si alti specialisti din domeniu. Reteaua a lansat si a promovat Ziua Internationala a Dreptului de A Sti, sarbatorita in fiecare an pe 28 septembrie.
Pagina de Internet: www.foiadvocates.net
Initiativa Cetateneasca Europeana este o retea de organizatii din toate statele membre ale Uniunii Europene care isi doreste sa contribuie la sporirea rolului pe care cetatenii europeni il au in procesul de luare a deciziilor la nivelul institutiilor europene. In contextul politicii si geografiei economice actuale ale Uniunii Europene, a sosit momentul ca fiecare cetatean al Uniunii sa isi preia atributiile in procesul de dezvoltare a acesteia.
Primul pas in aceasta directie a fost lansarea campaniei de strangere de semnaturi pentru introducerea Initiativei Cetatenesti Europene (ECI) in Regulamentul Comisiei Europene. ECI exista in proiectul de Constitutie Europeana, insa respingerea proiectului a dus la neimplementarea Initiativei. Aceasta campanie a urmarit sa adune semnaturi de la cetatenii tuturor tarilor din Uniunea Europeana in sprijinul introducerii ECI in Regulamentul Comisiei Europene. Cele mai multe semnaturi au venit din Olanda, Polonia, Franta, Belgia si Bulgaria.
Pagina de Internet: www.citizens-initiative.eu
ECOSOC asista Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) in promovarea cooperarii economice si sociale la nivel international prin intermediul programelor si proiectelor dezvoltate impreuna cu organizatii partenere precum Asociatia Pro Democratia. ECOSOC asigura coordonarea lucrarilor agentiilor ONU in chestiuni de interes mondial sau regional precum drepturile omului, obiective de dezvoltare economica, controlul traficului cu narcotice, prevenirea HIV.
Printre organizatiile cu statut consultativ la ONU se numara Amnesty International, Greenpeace, Centre for Democratic Renewal, International League for Human Rights.
Pagina de Internet: www.un.org/en/ecosoc
Forumul Civic European este o retea transnationala care curprinde 85 de asociatii si organizatii neguvernamentale din 21 de tari ale Uniunii Europene si care isi propune sa incurajeze cetatenii sa participe activ la actiunile civice europene.
Forumul Civic European a fost infiintat pe 17 decembrie 2005 in Strasbourg. Membrii FCE activeaza la nivel local, national si regional in domenii legate de educatia civica.
Pagina de Internet: www.civic-forum.eu
FOND este platforma romana a organizatiilor neguvernamentale pentru dezvoltare ce reprezinta organizatiile interesate sa devina din ce in ce mai active in domeniul cooperarii internationale si ajutorului umanitar.
Strategia platformei vizeaza sustinerea si dezvoltarea campaniilor de constientizare, atat a publicului general, dar si a institutiilor implicate in acordarea de asistenta pentru dezvoltare si ajutorare. Mai mult decat atat, FOND incearca sa colaboreze indeaproape cu organizatiile si expertii locali din noile state membre UE si din statele mai vechi.
Federatia isi propune sa promoveze valorile cooperarii internationale pentru dezvoltare in Romania si sa dezvolte in acelasi timp capacitatea organizatiilor neguvernamentale din tara noastra de a se implica in acest domeniu si sa creeze cadrul pentru un parteneriat si dialog cu actorii guvernamentali nationali si europeni.
Pagina de Internet: www.fondromania.org
Asociata pentru Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana a fost fondata in Bucuresti pe 11 martie 2000 de catre EZA, Fundatia Nationala CORESI, Institutul de Formare Economica si Sociala (IFES), Institutul Roman de Cercetare Crestin Democrat (IRCDC) si PRISMA-LUX.
Obiectivul AIRUE este de a promova dialogul social in timpul procesului de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana.
Coalitia "Organizatii pentru Fondurile Structurale" este formata din sapte organizatii neguvernamentale: Active Watch - Agentia de Monitorizare a Presei (AMP), Asociatia Pro Democratia (APD), Centrul de Asistenta pentru Organizatii Neguvernamentale (CENTRAS), Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni (ANBCC), Centrul de Resurse pentru participare publica (Cere), Fundatia pentru Dezvoltarea Societatii Civile (FDSC), Organizatia Salvati Copiii.
Coalitia activeaza, din ianuarie 2006, pentru respectarea prevederilor regulamentelor fondurilor europene referitoare la principiul parteneriatului si pentru includerea efectiva a organizatiilor neguvernamentale in procesele de planificare, implementare si evaluare a programelor si proiectelor derulate din fonduri europene.
- Alianta pentru Alegeri Corecte
- Alianta pentru Statul de Drept
- Coalitia pentru un Parlament Curat
- Reteaua Multiplicatorilor de Informatie Europeana
- Parteneriat pentru o Buna Guvernare
- Reteaua Integritate si Buna Guvernare