Asociatia Pro DemocratiaDirectiile de actiune si programele majore ale APDMonitorizarea procesului electoral
 • Asociatia Pro Democratia (APD) a determinat adoptarea unei forme mult imbunatatite a legii electorale in ceea ce priveste statutul observatorului intern, a observat alegerile locale, parlamentare si prezidentiale incepand cu anul 1992 pana in prezent, a organizat forumuri de candidati - pentru prima oara in Romania.

  Facilitarea dialogului intre alegatori si alesi
 • Asociatia Pro Democratia organizeaza intalniri publice intre alegatori si reprezentantii lor alesi din structurile administratiei centrale de stat (deputati si senatori) si din institutiile administratiei publice locale (primari, consilieri locali, consilieri judeteni).
 • APD se implica in programele de educatie si participare civica, atat la nivel local cat si national, vizand indeosebi acele actiuni care conduc la cresterea gradului de democratizare la nivelul comunitatilor locale si al societatii.

  Editarea ghidului "Cartea Albastra a Democratiei"
 • Acest ghid contine prezentari ale celor mai importante institutii ale statului si ale mecanismelor democratice. De asemenea o parte importanta a "Cartii Albastre" este dedicata coordonatelor de contact si informatiilor despre parlamentarii alesi in legislatura curenta.
 • "Cartea Albastra a Democratiei" se afla la cea de-a patra sa editie, fiind editat pentru legislaturile 1992-1996, 1996-2000, 2000-2004 si 2004-2008.

  Reformarea sistemului electoral romanesc
  Aceasta actiune pe termen lung a asociatiei noastre poarta numele de "Campania pentru reforma politica". Asociatia Pro Democratia este promotoarea unui proiect de lege intitulat "Codul Electoral".
  "Codul Electoral" presupune:
 • coerenta in reglementarea activitatii electorale;
 • introducerea unui sistem electoral mixt bazat pe votul uninominal;
 • reducerea numarului de parlamentari;
 • finantarea transparenta a activitatii partidelor politice;
 • infiintarea unei  Autoritati Electorale Permanente .

  Ameliorarea conduitei functionarilor publici din administratia publica locala in relatia cu cetateanul
 • Proiectele asociatiei noastre ofera frecvent oportunitati de instruire in aceasta directie functionarilor din administratia publica locala.
 • De asemenea, in multe din actiunile noastre interactionam direct cu functionarii publici si, atunci cand este cazul, luam atitudine imediata impotriva aplicarii unui tratament incorect din punct de vedere al legilor sau al principiilor de buna practica din domeniu, fata de cetatean.

  Participarea la formarea viitorilor functionari publici
 • Programul "Interni in Institutiile publice" se adreseaza studentilor la drept, stiinte politice, stiinte administrative si stiinte economice, carora li se ofera ocazia sa puna in practica cunostintele teoretice dobandite in facultate prin intermediul unei experiente directe de "internship" in cadrul principalelor institutii ale administratiei publice. Este un proiect din care au de castigat atat studentii cat si institutiile administratiei publice in care activeaza.

  Monitorizarea modului de aplicare a legilor 544/2001 si 52/2003
 • Aceste legi, cea a liberului acces la informatiile de interes public si cea a transparentei decizionale in administratia publica, sunt doua instrumente deosebit de puternice in mainile cetateanului interesat sau obligat sa relationeze cu autoritatile statului. De aceea, respectarea acestor legi de catre institutiile publice vizate si buna cunoastere a lor de catre cetateni reprezinta o directie majora de interes pentru noi.

  Promovarea conceptului de democratie participativa in randul utilizatorilor romani ai Internetului
 • Aceasta directie de actiune este reflectata dominant in cadrul activitatilor proiectului "Resurse pentru Democratie". Proiectul se concretizeaza in realizarea site-ului web cu acelasi nume si in editarea unor publicatii on-line adresate cetatenilor care utilizeaza tehnologia navigarii pe Internet.

  Stimularea participarii tinerilor la viata publica a comunitatilor in care traiesc
 • La nivel national Asociatia Pro Democratia este unul din partenerii Asociatiei MASTER Forum, asociatie care administreaza in Romania programul PALTIN prin care se realizeaza infiintarea de Consilii Locale ale Copiilor si Consilii Locale ale Tinerilor.

  Acordarea de consultanta si asistenta pe probleme ce tin de domeniul de activitate al APD
 • Beneficiarii acestei activitati sunt cetatenii si grupurile de cetateni care ne solicita sprijin in procesul lor de relationare cu institutiile administratiei publice centrale si locale.

 •